Blog

HomeSuccu-learningCum a fost prima iarnă cu lumini de creștere în #SuccuResidence

Cum a fost prima iarnă cu lumini de creștere în #SuccuResidence

După o vară plină de peripeții cu mini-serele de suculente din grădină și multe învățături trase din experiența creșterii plantelor afară (despre care am scris aici), a venit vremea rece și m-am trezit cu aproape o sută de suculente pentru care n-aveam spațiu la pervaz, indiferent de configurațiile de tetris pe care le-aș fi făcut. 🙈

Așa că am decis că soluția cea mai bună e să investesc în niște lumini de creștere mai serioase, care să mă ajute să trec iarna cu bine și să le dau grăsunelor lumina necesară pentru a se dezvolta în continuare și, super important, pentru a nu se etiola. Mai experimentasem în trecut cu luminile de creștere, dar doar pentru puiuții din frunze, care cresc bine și sub lumini cu o intensitate mai scăzută.

Cum am ales luminile de creștere și cum am experimentat până să găsesc configurația potrivită pentru plante? Vă povestesc mai jos! 😃

Lumini fluorescente sau LED?

Foto: CREARIUM

Vă zic drept, partea asta de documentare incipientă mi-a cam dat bătăi de cap. 😬 Un miliard de opinii pro și contra pentru ambele opțiuni de lumini și la fel de multe reușite sau fail-uri ale pasionaților de suculente din lume, așa încât după primele sesiuni de documentare am simțit că am ieșit mai confuză decât mai edificată. 😂

Ca să nu fie și ăsta încă un articol de blog care vă confuzează așa cum am pățit eu în procesul de documentare, vă zic pe scurt de ce am optat pentru LED-uri:

  • În primul rând, consumul de energie e mult mai mic decât în cazul luminilor fluorescente, LED-urile emițând o gamă restrânsă de lungimi de undă (vă explic mai jos exact ce înseamnă asta). Aveam nevoie de lumini care să mă ajute să optimizez consumul de curent, având în vedere că mă așteptau minim 3 luni de utilizare și-n plus, știam din start că voi avea nevoie de mai multe lumini, pentru a mă asigura că toate plantele au suficientă lumină.
  • Revenind acum la lungimile de undă – practic, suculentele au nevoie de lumină albastră și lumină roșie pentru a se dezvolta, iar LED-urile le oferă exact asta. Iar ca să mă asigur că plantele mele vor fi la fel de colorate ca la expunerea de afară la soare, am căutat lumini de creștere care să le ofere și UV, practic un spectru complet care să imite fidel lumina naturală a soarelui.
  • Încă un argument în favoarea LED-urilor a fost faptul că ele degajă o cantitate infimă de căldură (față de luminile fluorescente, care se încing), ceea ce înseamnă că scap de grija arderii plantelor în cazul în care așez luminile prea aproape.
  • În plus, durata de viață a LED-urilor pare a fi mult mai mare decât a altor tipuri de lămpi, lucru care înseamnă că le voi putea folosi fără probleme și în iernile care urmează.

Așa că mi-am făcut un calcul de suprafață și-am găsit lămpile astea pe eMAG. Am comandat 3 bucăți și-n 2-3 zile au și ajuns. Let the fun begiiin!

Câte ore trebuie să stea sub lumini și la ce distanță?

Foto: CREARIUM

Din ce citisem pe bloguri, o expunere de 12 ore ar fi suficientă pentru ca plantele să se dezvolte corect. Btw, numărul de ore de expunere la luminile artificiale nu corespunde exact numărului de ore de soare, calculul fiind cam așa: 12 ore de expunere la lumini artificiale = aproximativ 6 ore de soare. 

După 3 zile de expunere la 12 ore la lumini (restul de 12 ore în întuneric, fiindcă am plasat plantele într-o zonă a mansardei fără ferestre), am remarcat că plantele mele au început vizibil să-și piardă culorile, sooo cel mai probabil următorul efect ar fi fost etiolarea.

Așa că am crescut expunerea zilnică la 16 ore și, din nou, a fost nevoie de doar câteva zile pentru ca ele să reacționeze la modificare și să se coloreze la loc (mai jos, în imagini, e un exemplu de before and after cu o Echeveria care a ajuns la mine verde și la scurt timp sub lumini și-a arătat deja culorile superbe). Woohoo, am setat timer-ul zilnic și așa a rămas expunerea până azi! 😃

Un alt factor care influențează toată configurația e distanța la care sunt așezate luminile – of course, cu cât mai aproape, cu atât mai bine! Eu le-am așezat cam la 30-40 cm de plante și pare că le-a plăcut.

Influențează luminile de creștere rutina de udare?

Pe scurt, nu. E bine, atât sub luminile de creștere sau la lumina soarelui, ca rutina de udare să fie adaptată condițiilor de creștere – în cazul meu, plantele erau așezate într-o zonă din mansardă unde temperaturile variau între 10-15 grade, deci s-au conservat oarecum și n-au avut nevoie de apă decât atunci când observam că frunzele grăsune și-au pierdut mult din volum. Dacă aș fi avut lumină naturală în zona asta, n-aș mai fi avut nevoie de luminile de creștere.

Dacă le-aș fi crescut la temperatura normală a camerei, probabil că ar fi trebuit să le ud un pic mai des, fiindcă pământul s-ar fi uscat mai repede. Devine simplă treaba și în creșterea suculentelor odată ce ne ghidăm după principii logice. 😃

Cam asta a fost experiența mea cu luminile de creștere – long story short, am fost tare mulțumită cu lămpile LED, iar toată povestea mi-a dat curaj să adun în colecție și plante mai rare, pe care nu le aranjez în terarii, ci le păstrez pentru a le crește.

Of course, asta a fost configurația potrivită pentru mine – un număr mai mare de plante, pentru care nu aveam suficient loc la ferestrele cu lumină naturală, dar voi vă puteți orienta și altfel:

  • puteți alege lămpi fluorescente dacă aveți o colecție mai micuță
  • puteți colecționa varietăți de suculente care nu sunt așa sensibile la nevoia de lumină (haworthia și haworthiopsis, de exemplu)
  • puteți așeza plantele într-o zonă mai rece (10-12 grade Celsius), dar unde plantele sunt totuși expuse la lumină naturală, reduceți la minimum udarea pe perioada iernii, iar astfel plantele se vor conserva și voi nu veți mai avea nevoie de lumini de creștere

Voi ați experimentat cu luminile de creștere? Ați mai observat și alte lucruri interesante?

 

Fără comentarii

Lasă un comentariu