#BlueMonday: cum ne ajută suculentele în îmbunătățirea stărilor de stres și anxietate
Am scris de curând o serie de ghiduri despre hobby-ul fascinant al îngrijirii suculentelor, pe care le găsești aici.
Acum 2 ani, lunea-n care scriam articolul ăsta coincidea la mine cu reîntoarcerea în atelier dintr-o călătorie neplănuită și câteva zile intense și stresante, care m-au consumat destul de mult fizic, dar mai ales psihic. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă atunci a fost să merg în #SuccuResidence și să-mi revăd iubitele suculente, iar după ce am petrecut câteva minute privindu-le, am realizat că nimic nu se compară cu senzația de liniște pe care mi-o dau și ușurința cu care mă readuc la o stare de serenitate, indiferent de cât stres aș avea de gestionat.
Data de 15 ianuarie poartă eticheta de #BlueMonday, ziua din an în care ne simțim cei mai triști și copleșiți, zic studiile, din mai multe motive: vremea nu e tocmai prietenoasă cu starea noastră de spirit, am reînceput cu toții joburile după Sărbători, perspectiva vacanțelor de anul ăsta e destul de îndepărtată, plus alte stresuri tipice unui început de an n0u. Dar mai mult decât atât, ziua asta e un prilej bun să discutăm despre anxietate, depresie și cum putem contribui fiecare la a face #BlueMonday mai puțin blue. 🙂
Așa că m-am gândit să împărtășesc cu voi ce spun studiile științifice realizate până acum pe tema asta și să completez povestea cu câteva idei de activități cu suculente care ne ajută să ne simțim mai bine cu noi înșine nu doar azi, de #BlueMonday, ci în fiecare zi.
Simplul contact al mâinilor cu pământul de plante reduce anxietatea
Într-un studiu publicat în Journal of Physiological Anthropology, 24 de subiecți au fost împărțiți în 2 grupuri și au primit două activități diferite: primul grup a trebuit să replanteze o varietate de Peperomia, în timp ce cel de-al doilea grup a trebuit să lucreze la calculator, la un document. Rezultatele studiului efectuat timp de 3 zile au arătat că subiecții care au lucrat la replantarea Peperomiei au simțit o stare pozitivă de calm și liniște, în timp ce subiecții din celălalt grup au simțit disconfort, după task-ul realizat la computer. True story, bro! Practic, studiul a confirmat clar ceea ce instinctiv simțisem și noi de atâtea ori!
În plus, un alt studiu a identificat o bacterie în pământul de plante (Mycobacterium vaccae) care stimulează secreția de serotonină, hormonul care influențează starea de bine și reduce anxietatea.
Nu e de-a dreptul minunat să știi că simpla murdărire a mâinilor cu pământ te face fericit? Așa că dacă ai amânat până acum replantarea suculentei ăleia mari, care nu mai încape în ghiveciul ei, acum e momentul s-o faci! 😃
Lucrul cu suculentele stimulează creativitatea
Confirm cu mâna pe inimă chestia asta, pentru că pe mine lucrul creativ cu suculentele m-a salvat de-un burnout nasol, în care sigur m-aș fi adâncit dacă nu mă opream la timp din munca pe care o făceam înainte de Crearium.
Am avut anul trecut o discuție tare faină cu Raluca de la Create.Act.Enjoy despre relația mea cu plantele și cum ne putem juca într-o grămadă de moduri creative cu suculentele pentru a ne simți mai bine. 💚 Mai jos puteți vedea discuția completă:
Iată și-o listuță cu idei de proiecte cu suculente, care fac tare bine minții și sufletului:
- Simpla activitate de colecționare a plantelor suculente îți oferă o bucurie incredibilă! Miile de culori, forme și texturi te vor prinde în vârtejul lor estetic și te vor ajuta să te înconjuri de frumos. Astfel poți face cunoștință cu universul ăsta natural fascinant și-ți poți antrena memoria vizuală, identificând și reținând varietățile de suculente pe care le colecționezi! Apoi, îngrijirea lor te va încuraja să-ți ocupi timpul într-un mod productiv.
- Să reușești să propagi suculentele din frunze e realizarea supremă! Activitatea asta e potrivită pentru orice vârstă și orice anotimp, iar nimic nu se compară cu momentul în care vezi puiuți mici de suculente ieșind din frunze. Aici am scris despre asta și te încurajez să încerci experimentul ăsta oricând simți că ai nevoie de un proiect care să-ți dea satisfacție și good vibes!
- Un proiect care-ți stimulează imaginația și-ți scoate la iveală latura creativă, în timp ce te relaxezi, poate fi și asamblarea de la 0 a unui aranjament cu plante colorate, care-ți va rămâne la pervaz și te va inspira, de fiecare dată când ai nevoie de un refugiu. Poți experimenta tu cu ce ai pe acasă sau poți încerca unul din kit-urile DIY pe care ți le pregătesc eu în atelier.
- Înfrumusețarea mediului în care-ți petreci majoritatea timpului cu plante suculente are un efect benefic pentru starea ta de spirit! Fie că te joci cu ghivecele de suculente și le așezi la ferestre, fie că mergi mai departe și creezi tu aranjamente cu suculente, faptul că dai un plus de culoare și un twist plăcut spațiului în care trăiești îți va da un sentiment de reînnoire de sine.
Îngrijirea plantelor și sentimentul plăcut de apartenență la o comunitate
În perioada (din fericire, apusă) a pandemiei, senzația de înstrăinare și lipsa contactului social ne-a accentuat tuturor starea de anxietate. Dar uite că internetul, chiar dacă e de multe ori polarizat, toxic și plin de informații care generează stres, poate fi și un refugiu de liniște, noutate și legături noi, cu precădere pentru cei mai introvertiți și anxioși dintre noi. Împărtășirea de reușite, faptul că primești încurajări și felicitări de la cei care au aceeași pasiune ca tine te validează și te reclădesc în interior, mai ales atunci când stima de sine are nevoie de un boost.
Comunitățile de pasionați de plante, fie că sunt online sau nu, pot fi un safe space, în care simți că cei asemenea ție, chiar dacă au vieți diferite de a ta, te vor sprijini și vor fi alături de tine, ca o familie, indiferent dacă greșești sau reușești.
Închei articolul de azi cu speranța că ați găsit măcar o mică oază de inspirație și de încredere într-un posibil ”mai bine”, care poate lumina și umple de culoare chiar și cele mai întunecate zile. Iar dacă veți avea oricând nevoie de terapie cu suculente în viața voastră, sunt aici oricând pentru voi. 🙂
Cu drag,
Alexandra de la Crearium 💚
Pingback: Alexandra Damian, antreprenoare la Crearium și pasionată de lumea suculentelor: „Descoperirea acestui univers fascinant al formelor și culorilor vii ne ne oferă un refugiu natural.” | Likez