Cum se propagă suculentele din frunze?
Am scris de curând o serie de ghiduri complete de îngrijire a suculentelor, pe care le poți descărca de aici.
Remember Secțiile de Neonatologie Suculente?
Vine-o perioadă-n viața obsedatului *ahem 😬* … pasionatului de suculente când înmulțirea plantelor din frunze e nivelul firesc de upgrade. Yep, unul din lucrurile fascinante la majoritatea suculentelor e că fiecare frunză poate fi o nouă plantă.
⏳ Trebuie doar răbdare și-un picuț de cunoștințe. Internetul are un miliard de păreri, metode și sfaturi diferite, eu n-o să pot da mai departe o rețetă care să transforme toate frunzele-n suculente, dar vă pot împărtăși din greșelile și reușitele mele cu propagarea pe pământ, pentru o rată de propagare cât mai mare. 😀
1. Nu toate speciile de suculente se pot propaga din frunze
Faptul că nu toate suculentele se pot propaga din frunze e important, nu de alta, dar nu vrei să stai s-aștepți după frunze care nu vor scoate ever rădăcini.
Aeonium (suculentele în formă de rozetă, cu tulpini groase și înalte) și Sempervivum (suculentele acelea rezistente la îngheț, cu frunze subțirele), de exemplu, nu se pot propaga din frunze.
În rest, din diversitatea de specii rezultă o diversitate de diferențe în timpul necesar propagării, dar din experiența mea, suculentele cu frunze grăsune, cum ar fi Echeveria, Sedum, Graptosedum și Graptopetalum sunt cele cu șanse mari de propagare.
2. Cum se culeg frunzele pentru propagare?
Fie că-i vorba de o suculentă alungită pe care vrei s-o sacrifici propagării (așa cum vă povesteam c-am făcut în postarea asta) sau pur și simplu vrei să culegi câteva frunze pentru a testa propagarea, hai să-ți zic cum să recunoști frunzele care se pot propaga.
🍃 Treaba e simplă – frunzele pentru propagat trebuie să fie întregi (să nu le lipsească nicio bucățică), iar asta înseamnă că atunci când le desprinzi de pe tulpină, încerci să nu le tragi spre tine, ci mai degrabă să le miști ușor spre stânga și dreapta, până se desprind singure.
3. O Secție nouă de Neonatologie Suculente loading…
Pentru a vedea tot procesul în detaliu, te invit să citești ghidul complet despre propagarea și îngrijirea suculentelor, pe care îl găsești aici.
4. Succulent leaves will thrive on neglect
Câteva lucruri pe care le-am făcut după ce le-am așezat în Secție:
- le-am așezat într-un loc cu lumină naturală, dar nu prea călduros (să nu ard fragilele viitoare plăntuțe) sau sub lumini de creștere, în cazul în care te apuci iarna de propagare
- am așteptat ca frunzele să capete o pojghiță pe partea ruptă de pe tulpină (asta durează vreo 2-3 zile, de obicei)
- apoi am început să le ud zilnic cu un sprayer câte puțin, doar la suprafață (2-3 picături), până au început să crească rădăcini sau mici plăntuțe la baza frunzei. De ce le-am udat zilnic? Ca să încurajez planta să ajungă la apă, prin producerea mai rapidă de rădăcini.
- am încercat să nu mut frunzele în interiorul recipientului
- nu m-am chinuit să introduc rădăcinile în pământ – s-a întâmplat asta de la sine, succs are smart!
⏰ Frunzele se vor dezvolta în ritmul lor, ai răbdare – uneori vezi rezultate după doar câteva zile, uneori după câteva săptămâni bune. Unele vor crește rădăcini rozalii sau albe, altele vor scoate deja puiuți de plăntuță înainte de a scoate rădăcini. Uneori dintr-o frunză vor ieși 3 plăntuțe noi, uneori va ieși doar un pui. Toate variantele înseamnă că până acum ce-ai făcut a funcționat, yay! 👏
- în continuare, puii vor continua să crească până-n punctul în care frunzele din care au ieșit se vor usca complet
- după ce frunzele s-au uscat complet, le poți îndepărta cu grijă de pui
- apoi treci la metoda clasică de udat suculente, nu mai uzi zilnic – udăm astfel încât apa să ajungă la rădăcini, lăsăm la uscat complet, apoi udăm iar
- de-aici încolo vei avea deja suficientă experiență încât să decizi tu dacă puii au crescut într-atât încât să trebuiască mutați în ghivece proprii sau dacă mai pot rămâne să crească în recipientul inițial 😀