Blog

HomeSuccu-learningDe ce sunt suculentele colorate?

De ce sunt suculentele colorate?

Când am descoperit suculentele, cred că primul lucru care m-a atras la ele a fost varietatea amaaaazing de culori pe care le afișează. 💚 Și mai interesant a fost momentul în care suculentele verzi de pe pervaz au început, timid, să se coloreze în roșu, roz, mov, odată ce soarele le atingea, așa că am pornit în căutarea răspunsului la întrebarea ”de ce se colorează suculentele?”.

Suculente stresate versus suculente variegate

Culoarea intensă a suculentelor se obține în 2 moduri:

Prin expunerea la soare direct sau la lumină naturală puternică – stres

În cazul ăsta, discutăm de o culoare instabilă, care depinde foarte mult de expunerea suculentei la soare – ceea ce se numește, în limbajul suculent, stres. Relax, suculentele stresate n-au nevoie de psiholog, stresul nu le face rău! 😁 Motivul pentru care ele-și intensifică culorile e simplu: pigmenții colorați apar în momentul în care suculentele aprind alarma și se protejează de soarele puternic la care sunt expuse.

Ca să nu trebuiască totuși să trimiți suculentele la psiholog, ține cont (I learned it the hard way, crede-mă! 😋) că atunci când decizi să expui suculentele de interior la soare direct, e important să ai grijă să le aclimatizezi înainte. Ce înseamnă asta? Le scoți la soare direct în primele zile doar câteva ore, obișnuindu-le treptat la noile condiții de lumină, pentru că altfel le vei arde, iar frunzele suculentelor arse nu-și mai revin, oricât ai încerca să le salvezi.

Prin selecția atentă a genelor în sere sau din cauza unor mutații genetice accidentale – variegare

Culorile suculentelor variegate apar fie datorită lipsei clorofilei (dungile galbene și albe indică lipsa pigmentului verde, specific clorofilei), fie datorită prezenței unor pigmenți suplimentari, care le colorează intens în albastru, roz, portocaliu și alte culori.

Care e diferența dintre suculentele stresate și cele variegate?

Suculentele stresate își vor pierde din intensitatea culorilor atunci când expunerea la soare direct sau lumină puternică scade (ele vor reveni la culoarea verde, care se va păstra până în momentul în care reîncepi să le expui la soare), în timp ce suculentele variegate nu-și vor pierde culoarea indiferent de expunerea la soare.

Uite un exemplu: suculentele de aici sunt colorate în urma expunerii la lumină, iar cele de aici sunt colorate în urma variegării. Simplu, nu? 😃

Acum că știi care-i treaba cu cromatica suculentelor, liber la colorat! Aștept să-mi spui în comentarii care e suculenta ta colorată preferată! ❤️

Fără comentarii

Lasă un comentariu