Blog

HomeUncategorizedCum deosebim suculentele: Echeveria versus Sempervivum

Cum deosebim suculentele: Echeveria versus Sempervivum

De când mă plimb și eu prin grupuri și diverse comunități de iubitori de suculente, am remarcat că cele mai multe întrebări vin din încercarea de a deosebi sau a identifica varietățile de suculente, iar de cele mai multe ori, Echeveria e ușor de confundat cu Sempervivum. Azi încerc să fac o comparație între cele două și să v-arăt cum le puteți deosebi cât mai ușor. 😃

Prin ce sunt similare Echeveria și Sempervivum?

Stânga: rozeta unei Echeverii, dreapta: rozeta unei Sempervivum. FOTO: Crearium

Stânga: rozeta unei Echeverii, dreapta: rozeta unei Sempervivum. Foto: CREARIUM

  • Motivul pentru care cei mai mulți dintre noi confundăm Echeveria cu Sempervivum e forma specifică de rozetă. Amândouă cresc frunze noi radial, strâns, cu o geometrie aproape perfectă, în jurul unei tulpini joase, iar atunci când se etiolează în lipsa luminii, rozeta își pierde forma strânsă și începe să se alungească, în căutarea unei surse apropiate de lumină.
  • Modul în care toate varietățile de Sempervivum și majoritatea varietăților de Echeveria cresc pui le-a dat amândurora denumirea de ”hens and chicks”. Treaba e simplă – amândouă cresc puii, în cele mai multe cazuri, în jurul plantei-mamă, pornind de la baza frunzelor apropiate de tulpină și crescând la capătul unei tulpini mai lunguțe.
  • Amândouă își intensifică culorile dacă sunt expuse la soare direct. Le iubim pentru varietatea incredibilă de culori pe care le afișează pe frunze!

Mhm, drăguțe amândouă, dar încă e confusing, nu? Cum le deosebim totuși? 🙄

Prin ce se deosebesc Echeveria și Sempervivum?

Stânga, close-up cu frunzele unei Sempervivum, dreapta, close-up cu frunzele unei Echeverii.
Foto: CREARIUM

Dincolo de diferențele de aspect, pe care le discutăm imediat, Echeveria și Sempervivum încetează să se mai înfrățească prin 2 chestiuni importante:

  • În primul rând, una e de interior și cealaltă de exterior. Care-o fi care? Sempervivum rezistă și iarna afară, inclusiv pe timp de îngheț, în timp ce Echeveria strâmbă din nasul perfect geometric atunci când temperaturile scad sub +5 grade Celsius și trebuie mutată musai în interior, altfel nu va supreviețui.
  • Apoi, Sempervivum e monocarpică, adică în ciclul ei de viață, înflorește o singură dată (faimoasa și meeega-spectaculoasa „death bloom”, o adevărată experiență vizuală), pentru ca apoi să se usuce și să moară. Lasă totuși în urmă o grămadă de puiuți frumoși și pregătiți să se dezvolte armonios în rozete, așa ca mămicile lor! Echeveria, în schimb, e perenă și se înmulțește și înflorește de mai multe ori pe parcursul vieții, lăsând însă în urmă mai puțini puiuți, care se dezvoltă mai încet sau mai repede, în funcție de specificul de creștere al plantei.

Când vine vorba de aspect, uite câteva tips & tricks simple de identificare. Dacă te uiți comparativ la frunze, vei observa două lucruri:

  • Frunzele Echeveriei sunt mereu mai grăsune și mai pline decât ale unei Sempervivum.
  • Spre deosebire de frunzele Echeveriei, care sunt majoritar netede și fine (mai puțin în cazul unor varietăți mai texturate, cum ar fi Echeveria Setosa), frunzele unei Sempervivum au pe margini peri fini, pe care îi vezi, dar îi și simți la atingere.
  • Ziceam mai sus de spectaculoasa „death bloom”, floarea de Sempervivum, care se înalță din mijlocul rozetei, spre deosebire de Echeveria, ale cărei flori nu pornesc din mijlocul rozetei și se înalță de obicei pe niște tije lungi.

Ei, am reușit să fac puțină lumină? 😁 Sper că da! Aștept să-mi spui și tu în comentarii dacă ai pe-acasă Sempervivum sau Echeveria, dacă le-ai confundat vreodată și cum ai reușit să-ți dai seama de diferențe!

Fără comentarii

Lasă un comentariu