Ce sunt suculentele variegate?
Probabil că ați văzut sau ați auzit termenul de ”variegare” în relație cu suculentele colorate mai deosebit. Ce e variegarea și cum se obține ea?
- În primul rând, să nu confundăm culoarea obținută prin variegare cu cea obținută prin stres (expunere îndelungată la lumină sau soare)!
- În cazul suculentelor variegate, culoarea deosebită (cum e cea galbenă de pe frunzele Haworthiei Atenuata Variegata din imagine) se păstrează indiferent de expunerea la lumină/ soare, în timp ce culoarea obținută prin stres se estompează odată cu lipsa expunerii.
- Culorile suculentelor variegate apar fie datorită lipsei clorofilei (ca în cazul suculentei de mai jos, zonele galbene indică lipsa pigmentului verde, specific clorofilei), fie datorită prezenței unor pigmenți suplimentari, care le colorează intens în albastru, roz, portocaliu și alte culori.
- Variegarea apare fie ca rezultat al unor mutații genetice accidentale în natură, fie ca urmare a selecției atente a genelor de către cultivatori, în sere.
- De cele mai multe ori, suculentele variegate stabil în sere vor da mai departe genele, fie că e vorba de propagare prin frunze sau prin pui tăiați, însă, uneori, puii vor reveni la culoarea verde inițială a plantei.