Blog

HomeUncategorizedSuculentele alungite – cum recunoaștem semnele etiolării?

Suculentele alungite – cum recunoaștem semnele etiolării?

Cultura populară a creșterii plantelor ne învață să ne bucurăm atunci când plantele noastre au crescut, însă atunci când vine vorba de suculente, nu orice tip de creștere ne indică faptul că planta e fericită! Așa că azi încerc să vă ghidez printre semnele etiolării (alungirea suculentelor, atunci când lumina la care le expunem este insuficientă).

Vom discuta nu doar despre varietățile despre care se vorbește mai mult (cele cu rozetă – Echeveriile și hibrizii asociați, cu frunze care cresc strâns pe tulpini), în cazul cărora e destul de simplu să recunoaștem semnele, ci și despre varietățile de suculente care se etiolează mai greu, cum ar fi Haworthia, Haworthiopsis și Aloe, unde aspectul plantei ar putea să ne dea impresia greșită că se dezvoltă corect.

Care sunt cauzele etiolării?

  • în primul rând, lipsa luminii suficiente – acest proces se poate întâmpla în orice anotimp, la suculentele plasate în interior. De aceea e nevoie să te documentezi cu privire la nevoia de lumină a suculentelor tale, pentru a te putea adapta specificului lor.
  • stimularea creșterii plantelor prin udare excesivă în anotimpul rece, în care se înnoptează repede, iar lumina naturală are intensitate scăzută. În anotimpul rece, udarea necorespunzătoare a suculentelor cu risc mare de etiolare stimulează creșterea plantelor, însă lumina naturală nu are suficientă putere pentru a susține nevoia acestora, rezultatul inevitabil fiind cel al etiolării. De aceea, cel mai bine e ca iarna să uzi suculentele doar atunci când observi că au început să se rideze puțin, semn că au nevoie de apă.

Etiolarea Echeveriilor și a hibrizilor cu rozete strânse

sursa foto: National Gardening Association & Succulent Studios

Suculentele grăsune, ale căror frunze se dezvoltă strâns, sub formă de rozetă (mai mult sau mai puțin simetrică), în jurul unei tulpini joase sunt cele mai sensibile la alungire și vor fi primele care se vor etiola la fereastra ta, dacă nu au suficientă lumină sau soare.

Ele trec prin mai multe stadii de etiolare, unele fiind încă reversibile, dacă sunt observate la timp, însă dacă tulpinile se alungesc, iar rozeta își pierde forma strânsă, procesul devine ireversibil. Dar dacă ne amintim că aceste grăsuțe se propagă cel mai repede din frunze, parcă-ncepem să vedem o mică luminiță la capătul tunelului! 😃

Hai să vedem care sunt stadiile prin care trec rozetele în curs de etiolare:

Frunzele devin palide, își pierd din culoare, iar partea de sus a rozetei începe ușor să se ridice

Dacă descoperi că suculenta ta începe să aibă acest aspect, înseamnă că ea a început procesul de alungire, în căutarea soarelui. Încă n-ai motive să te îngrijorezi, pentru că dacă, în acest stadiu, muți suculenta într-o zonă cu lumină/ soare mai puternic, respectiv sub lumini de creștere în cazul în care nu ai suficientă lumină naturală, rozeta va continua să se dezvolte normal, iar semnele începerii alungirii vor fi aproape insesizabile.

Frunzele suculentei încep să se orienteze în jos, iar tulpina începe deja să se înalțe, dar spațiul dintre frunze încă nu e vizibil

sursa foto: reddit.com

Ce se întâmplă în acest stadiu? Suculenta își creează prin modificarea formei un spațiu mai generos, care să-i ofere expunere la soare sau lumină pe o suprafață mai mare.

În cazul în care ai observat că suculenta ta arată astfel, trebuie să știi că ea nu-și va mai reveni la forma inițială, așa că singura soluție pentru a o salva este să tai partea de sus a rozetei care încă nu și-a pierdut forma, s-o așezi într-o zonă cu mai multă lumină, iar restul frunzelor să le strângi de pe tulpină și să le pui la propagat. Nu uita însă că și frunzele puse la propagat vor avea aceeași soartă dacă nu au lumină suficientă!

Suculenta și-a înălțat tulpina, iar rozeta și-a pierdut complet forma compactă

sursa foto: succulentbox.com

În acest stadiu, nu prea mai ai ce să faci altceva decât să urmezi pașii de mai sus și să tai partea de sus a rozetei (în cazul în care nu și-a pierdut de tot forma), să încerci să pui la propagat câteva frunze mai puternice din cele de pe tulpină, iar dacă tulpina rămasă e suficient de groasă (2-3 cm diametru), să aștepți cuminte, pentru că ea va crește rozete noi pe margini, transformându-se, în timp, într-o tufă fabuloasă de rozete.

Etiolarea varietăților de Haworthia și Haworthiopsis

Chiar dacă Haworthia și Haworthiopsis sunt mai low-light și rezistă cu brio în zone mai umbroase, lipsa luminii suficiente le determină și pe ele să ne arate că nu sunt fericite și că au nevoie totuși să fie mutate în altă parte. Hai să vedem cum recunoaștem aceste semne!

Haworthia își pierde culoarea verde, începând din mijlocul plantei, iar frunzele încep să se înalțe

sursa foto: reddit.com

Oh, uh! Săraca Haworthia cooperi din imagine a suferit în întuneric, iar lucrul ăsta e vizibil pentru că:

  • Frunzele din interiorul plantei au o culoare mult mai deschisă decât cele de pe margini, semn că plantei îi lipsește clorofila și nu reușește să fotosintetizeze suficient. Orice diferență de culoare de acest tip la Haworthiile translucide e un semn de etiolare.
  • Frunzele s-au subțiat considerabil, s-au alungit la diverse înălțimi, iar planta nu mai are un aspect unitar. Majoritatea Haworthiilor cresc sub forma unor rozete, mai mult sau mai puțin simetrice, însă astfel de diferențe evidente de înălțime în aspectul frunzelor sunt semne clare de etiolare.

Ce-i de făcut în cazul ăsta? Nu prea multe, din păcate. Haworthia se propagă din frunze greu și cu rată mică de succes, așa că singura soluție e să muți planta în altă zonă cu lumină mai multă și s-o lași să se dezvolte sănătos de aici încolo.

Lucrurile stau similar și-n cazul varietăților de Haworthiopsis, schimbarea evidentă a culorii frunzelor și înălțarea acestora fiind semne clare că planta are nevoie de mai multă lumină.

sursa foto: reddit.com

Etiolarea la Aloe

sursa foto: debraleebaldwin.com & reddit.com

Procesul de etiolare la Aloe se declanșează mai greu decât la varietățile grăsune de tip Echeveria, însă dacă planta e privată mult de lumină naturală, ea va începe să se alungească.

Având în vedere specificul de creștere al majorității varietăților de Aloe – frunze care cresc destul de strâns pe o tulpină, uneori joasă, uneori mai înaltă – prezența spațiilor goale între frunzele de pe tulpină, subțierea și înălțarea frunzelor, plus pierderea intensității culorii verzi în anumite zone ale plantei sunt semne care-ți indică faptul că plăntuța ta suferă și trebuie mutată la lumină mai puternică.

Sper c-am făcut puțină lumină (hehe, pun intended! 😃) printre semnele etiolării la minunatele noastre suculente. Etiolarea e ceva prin care trecem toți cei care suntem #succulovers, așa că nu-i bai dacă treci și tu prin experiența asta! Important e să nu uiți că mereu e loc de documentare și să încerci să aplici ce-ai învățat în îngrijirea următoarelor suculente, pentru a te bucura de ele în forma lor cea mai bună!

Ce-ai mai vrea să știi despre etiolare? Scrie-mi în comentarii, iar eu voi ține cont pentru următoarele articole!

Fără comentarii

Lasă un comentariu