Blog

HomeSuccu-troubleSuculentele alungite – cum recunoaștem semnele etiolării?

Suculentele alungite – cum recunoaștem semnele etiolării?

Cultura populară a creșterii plantelor ne învață să ne bucurăm atunci când plantele noastre au crescut, însă atunci când vine vorba de suculente, nu orice tip de creștere ne indică faptul că planta e fericită! Așa că azi încerc să vă ghidez printre semnele etiolării (alungirea suculentelor, atunci când lumina la care le expunem este insuficientă).

Vom discuta nu doar despre varietățile despre care se vorbește mai mult (cele cu rozetă – Echeveriile și hibrizii asociați, cu frunze care cresc strâns pe tulpini), în cazul cărora e destul de simplu să recunoaștem semnele, ci și despre varietățile de suculente care se etiolează mai greu, cum ar fi Haworthia, Haworthiopsis și Aloe, unde aspectul plantei ar putea să ne dea impresia greșită că se dezvoltă corect.

Care sunt cauzele etiolării?

  • în primul rând, lipsa luminii suficiente – acest proces se poate întâmpla în orice anotimp, la suculentele plasate în interior. De aceea e nevoie să te documentezi cu privire la nevoia de lumină a suculentelor tale, pentru a te putea adapta specificului lor.
  • stimularea creșterii plantelor prin udare excesivă în anotimpul rece, în care se înnoptează repede, iar lumina naturală are intensitate scăzută. În anotimpul rece, udarea necorespunzătoare a suculentelor cu risc mare de etiolare stimulează creșterea plantelor, însă lumina naturală nu are suficientă putere pentru a susține nevoia acestora, rezultatul inevitabil fiind cel al etiolării. De aceea, cel mai bine e ca iarna să uzi suculentele doar atunci când observi că au început să se rideze puțin, semn că au nevoie de apă.

Citește studiile de caz cu imagini din colecția mea despre stadiile de etiolare prin care trec suculentele și cum le poți ”repara” în ghidul complet despre lumina necesară suculentelor.

Etiolarea Echeveriilor și a hibrizilor cu rozete strânse

sursa foto: National Gardening Association & Succulent Studios

Suculentele grăsune, ale căror frunze se dezvoltă strâns, sub formă de rozetă (mai mult sau mai puțin simetrică), în jurul unei tulpini joase sunt cele mai sensibile la alungire și vor fi primele care se vor etiola la fereastra ta, dacă nu au suficientă lumină sau soare.

Ele trec prin mai multe stadii de etiolare, unele fiind încă reversibile, dacă sunt observate la timp, însă dacă tulpinile se alungesc, iar rozeta își pierde forma strânsă, procesul devine ireversibil. Dar dacă ne amintim că aceste grăsuțe se propagă cel mai repede din frunze, parcă-ncepem să vedem o mică luminiță la capătul tunelului! 😃

Etiolarea varietăților de Haworthia și Haworthiopsis

Chiar dacă Haworthia și Haworthiopsis sunt mai low-light și rezistă cu brio în zone mai umbroase, lipsa luminii suficiente le determină și pe ele să ne arate că nu sunt fericite și că au nevoie totuși să fie mutate în altă parte.

Ce-i de făcut în cazul ăsta? Nu prea multe, din păcate. Haworthia se propagă din frunze greu și cu rată mică de succes, așa că singura soluție e să muți planta în altă zonă cu lumină mai multă și s-o lași să se dezvolte sănătos de aici încolo.

Lucrurile stau similar și-n cazul varietăților de Haworthiopsis, schimbarea evidentă a culorii frunzelor și înălțarea acestora fiind semne clare că planta are nevoie de mai multă lumină.

Etiolarea la Aloe

sursa foto: debraleebaldwin.com & reddit.com

Procesul de etiolare la Aloe se declanșează mai greu decât la varietățile grăsune de tip Echeveria, însă dacă planta e privată mult de lumină naturală, ea va începe să se alungească.

Având în vedere specificul de creștere al majorității varietăților de Aloe – frunze care cresc destul de strâns pe o tulpină, uneori joasă, uneori mai înaltă – prezența spațiilor goale între frunzele de pe tulpină, subțierea și înălțarea frunzelor, plus pierderea intensității culorii verzi în anumite zone ale plantei sunt semne care-ți indică faptul că plăntuța ta suferă și trebuie mutată la lumină mai puternică.

Sper c-am făcut puțină lumină (hehe, pun intended! 😃) printre semnele etiolării la minunatele noastre suculente. Etiolarea e ceva prin care trecem toți cei care suntem #succulovers, așa că nu-i bai dacă treci și tu prin experiența asta! Important e să nu uiți că mereu e loc de documentare și să încerci să aplici ce-ai învățat în îngrijirea următoarelor suculente, pentru a te bucura de ele în forma lor cea mai bună!

Ce-ai mai vrea să știi despre etiolare? Scrie-mi în comentarii, iar eu voi ține cont pentru următoarele articole!

1 Comentariu
  • 28 decembrie 2022
    reply
    Laura

    Mulțumesc 😘

Lasă un comentariu