Blog

HomeSuccu-learningCum a fost prima vară în #SuccuResidence

Cum a fost prima vară în #SuccuResidence

Am scris de curând o serie de ghiduri despre tot ce am învățat în ultimii 5 ani despre suculente, pe care le găsești aici.

Iată c-a venit și toamna, iar eu am realizat că am trecut cu bine peste prima vară în care mi-am făcut curaj și am decis ca grasele mele să primească o casă nouă, exclusiv afară, în #SuccuResidence. N-a fost simplu, fiindcă am avut o vară plină de provocări, cu temperaturi extreme și cu furtuni violente, în care a trebuit să învăț să interpretez semnele pe care mi le dau plantele și să mă mișc foarte repede, pentru ca ele să nu sufere.

Suculentele colorate și instagramabile nu sunt rezultatul unei baghete magice, ci se țin cu multă muncă, așa că azi vă-mpărtășesc un pic din rollercoaster-ul primei mele veri de grădinar suculent, așa cum o fac de obicei – cu bune, dar și cu mai nasoale! 😬

Toate schimbările la timpul lor

Foto: CREARIUM

La finalul primăverii ăsteia am simțit că munca depusă la Crearium în anii precedenți a-nceput să dea serios roade, ceea ce a-nsemnat automat că rulajul de plante pe care le folosesc în aranjamente va crește semnificativ, iar mesele improvizate pe care așezasem vara trecută grasele cu potențial de colorare cu siguranță nu vor mai fi suficiente.

Așa s-a născut #SuccuResidence, primul experiment de infrastructură suculentă Crearium. Ce-mi doream? Niște structuri ușor de montat și demontat, pe care să le așez la soare, suficient de încăpătoare pentru câteva sute bune de plante, în care să am încredere nu doar pe vreme bună, ci și-n caz de ploaie. Am răscolit un pic interneții până am găsit ceva care să respecte minimele criterii și-am apăsat, entuziasmată, butonul de comandă, aruncându-mă în hăul unei noi provocări. 😁

Primele săptămâni de optimizare – un job part-time

Foto: CREARIUM

După ce-am amenajat situația în #GrădinaCrearium, evident că am avut impresia că greul a trecut și de-acum îmi pot vedea liniștită de meșterit terarii, în timp ce plantele mele au casa lor. I WAS SO WRONG! Mi-aș fi dorit să pot să fac un timelapse al primelor săptămâni de #SuccuResidence, ca să mă vedeți cum roiam pe lângă structuri, urmărind fiecare suculentă-n parte, jumătate din ziua de lucru. 😂 Practic, primele săptămâni au fost ca un boot camp de învățare și adaptare pe repede-înainte.

La un pas să fierb suculentele

Foto: CREARIUM

Am avut impresia (greșită, ovcors) că spațiul din față al corturilor mele va fi suficient pentru ca plantele să se aerisească sub învelișul de plastic. Dar cum deja canicula începea să-și facă simțită prezența, iar corturile erau plasate în soare direct, n-a durat mult până ce interioarele s-au încins, iar grasele mele superbe au început să dea semne subtile de scofâlceală. 😕

M-am mobilizat rapid, am comandat o fâșie de 10 m de plasă de umbrire, pe care-am tăiat-o frumos și am început s-o așez peste structuri în mijlocul zilei, lăsând structurile neacoperite doar dimineața, până la 12:00 și seara, după 18:00, când se mai răcorea. Plasa de umbrire e musai de avut pe listă!

Soare mai mult = apă mai multă

Foto: CREARIUM

Bun, am rezolvat-o pe-asta cu soarele, phew! Numai bine ce mă liniștisem că am acționat la timp și n-am prăjit suculentele, c-apare altă distracție. 🙄 Obișnuită să ud săptămânal suculentele care-n anul precedent nu stătuseră sub soare direct toată ziua, n-am luat în calcul faptul că noul set-up va mai aduce o provocare. Dar au avut grijă plantele să-mi zică din nou că greșesc, dându-mi semnalul de alarmă prin frunze firave, slăbuțe, semn că sunt mereu însetate.

Așa că am mai primit cadou un task pe listă – udare la 2-3 zile, în locul udării săptămânale, din simplul motiv că substratul aerisit se usca mult mai repede, fiind expus întreaga zi la soare direct. A meritat efortul, fiindcă am văzut cum grasele și-au recăpătat, cu fiecare zi ce trece, frumusețea. 💚 O chestie foarte foarte importantă – udarea în zilele caniculare am făcut-o exclusiv seara, după ora 21:00. Altfel, udând plantele în plin soare, aș fi riscat arderea frunzelor și fierberea rădăcinilor din substrat.

Apoi a început șahul pe nevoi de soare

Foto: CREARIUM

În primul rând, am avut noroc că anul ăsta am lucrat majoritar cu furnizori ale căror plante erau deja aclimatizate să fie plasate în soare direct. Altfel, ar fi trebuit să fac jocul aclimatizării treptate, cu expunere la soare doar de câteva ore pe zi, pe parcursul unei săptămâni, pentru a nu arde plantele. Tot ce înseamnă plante cumpărate din hypermarketuri sau din depozite cu puțină lumină naturală trebuie musai să treacă prin expunerea treptată la soare direct! 

Deși știam în mare cam care sunt nevoile de lumină și soare ale varietăților de suculente din #SuccuResidence, tot a fost nevoie de optimizare! Unele dădeau semne incipiente de etiolare, pentru că erau plasate în partea din spate a structurilor, așa că a fost nevoie să le mut mai în față, în timp ce altele au avut nevoie de mișcarea inversă, pentru că începeau să-și piardă din vigoare.

Încă fac șah cu suculente și m-am obișnuit cu ideea că ăsta va fi un task perpetuu, iar analizarea zilnică a aspectului plantelor va fi necesară în toată perioada în care le țin afară. 🙂

Ewww, melci!

Expunerea outdoor a plantelor vine la pachet cu o altă provocare – dăunătorii!

De păduchi n-am avut parte, pentru că am avut grijă, indiferent de furnizor, să dezinfectez cu spirt preventiv, cu atenție, fiecare plantă care a aterizat în #SuccuResidence, dar m-am trezit cu alți ”prieteni” care plănuiau să se-nfrupte din grasele mele – melcii. 😨 O singură suculentă din rafturile de jos ale structurilor călărită de un melc a fost suficientă ca să decid că în zona inferioară nu voi mai plasa deloc plante. În rest, încerc să am grijă ca iarba să fie tunsă cât mai des în zonă, pentru a scădea cât mai mult riscul de diverși musafiri nepoftiți.

Anul viitor voi face un tratament preventiv împotriva dăunătorilor, cu recomandările de la fitofarmacie, just in case.

Dar vai, ce culori!

Foto: CREARIUM

Unul din avantajele majore ale unei infrastructuri outdoor pentru suculente e faptul că soarele le va colora în nuanțe fabuloase! Să nu uităm, însă, că nuanțe intense = stres și chiar dacă stresul nu înseamnă neapărat că plantele suferă, uite câteva lucruri din experiența mea de vara asta:

  • În perioadele cu temperaturi extreme, plantele mele s-au oprit din creștere și colorare – erau atât de concentrate pe survival mode, încât pur și simplu s-au conservat. Mișcarea cu plasa de umbrire a ajutat puțin, pentru că a mai diminuat stresul provocat de caniculă, dar e clar că în perioadele de temperaturi extreme ne putem aștepta la genul ăsta de reacție.
  • Soarele mai blând de dimineață și de seară le-a ajutat să se coloreze fain, mai ales în zilele în care temperaturile erau decente. Observam, de-a dreptul uimită, cum de la o zi la alta, frunzele capătă noi nuanțe, pornind de la capete! 🥰
  • Am învățat să observ care sunt zonele cu maxim ”potențial de colorare” din fiecare structură – practic o configurație de soare mai favorabilă colorării și am început să rotesc plantele, pentru a le lăsa pe cât mai multe din ele să profite de zona premium.

#StrategiePentruUrgie

Foto: CREARIUM

Vara asta am simțit serios pentru prima oară efectele încălzirii globale. Cine n-a fost convins până acum că discuțiile repetate pe subiectul ăsta trebuie luate în serios sper că și-a regândit măcar puțin poziția, pentru că vara asta, clima ne-a dat un mic trailer de viitor, în cazul în care nu ne mișcăm cu schimbările necesare.

M-am bucurat când la prima furtună hardcore, cu grindină, structurile mele au rezistat cu stoicism, iar plantele au fost neatinse. A doua furtună, însă, mi-a arătat clar că partea din spate a structurilor n-a fost deloc fixată cum trebuie, așa că 2 structuri din #SuccuResidence-ul meu au fost culcate pe spate, mai mult de jumătate din plante au căzut din ghivece și chiar dacă plantele n-au suferit major, am avut de stat la replantat 2 zile, timp în care puteam lucra la altceva.

Am învățat și din asta, am fixat zdravăn structurile, iar acum am gata strategia rapidă, pe care-o pun în aplicare la primele tunete: mă asigur că nicio plantă nu stă instabil pe marginile rafturilor, închid cu fermoarul partea din față a structurilor și verific dacă fiecare latură e în continuare fixată bine cu cărămizi și pietre. Csf, așa va fi de-acum încolo, avem nevoie de strategie și-n caz de urgie! 🤷‍♀️

Chiar dacă a fost plină de provocări, mi-a plăcut tare mult aventura primei veri cu #SuccuResidence și sunt sigură că și la anul voi avea lucruri noi de învățat și optimizat. În curând urmează aventura găsitului de loc pentru suculente la pervaze, pe timp de iarnă (voi muta plantele înăuntru când temperaturile de noapte scad până la 5-6 grade Celsius), dar încă nu mă gândesc la asta! 🙈

Voi lăsați suculentele afară pe timp de vară? Prin ce provocări ați trecut? Abia aștept să citesc aventurile voastre în comentarii! 😀

Fără comentarii

Lasă un comentariu