Cum propag suculentele din cuttings pentru a obține puiuți sănătoși
Azi a fost zi de pus ”la copt” puioci noi de suculente, așa că după ce am terminat treaba și mi-am spălat mâinile de pământ, m-am gândit să revin pe blogul pe care s-a cam așezat praful de când n-am mai scris și să vă-mpărtășesc puțin din experiența mea de anul ăsta cu propagarea suculentelor. 🪴
De când există #SuccuResidence, am început să-mi dedic mai mult timp experimentelor de înmulțire și să caut metodele cele mai eficiente pentru a obține puioci sănătoși. Ce-am învățat din toate experimentele? Vă povestesc mai jos! 😃
Ce-nseamnă pentru mine puioci sănătoși?
Pentru mine, succesul fiecărei propagări din cuttings (despre propagarea din frunze v-am povestit într-un alt articol de blog, pe care îl găsiți aici) înseamnă să le ofer puiuților proaspăt tăiați de pe tulpini toate elementele necesare pentru a-și dezvolta o rețea de rădăcini puternice și sănătoase, fără urme de mucegai și care nu se rup în momentul în care scot plantele din pământ.
Primele experimente au fost mai puțin curajoase – așteptam ca puiuții de pe tulpini să se facă măricei înainte să-i tai și să-i înrădăcinez, dar, în timp, am învățat că propagarea poate fi un succes indiferent de cât de dezvoltați sunt puii, atâta timp cât țin cont de câteva reguli simple. Și-n plus, e atât de fain să vezi primele rădăcini rozalii care răsar pe grăsunii mici!
Cum procedez cu înrădăcinarea?
- În primul rând, mă asigur că foarfeca pe care o folosesc e dezinfectată. O curăț cu puțin spirt medicinal înainte de fiecare tăiere.
- Tai cu încredere puiocii de pe tulpini, indiferent de mărimea lor și îi așez cu fundul în sus într-un recipient, pe care îl așez într-o zonă aerisită.
Pentru a vedea tot procesul în detaliu, te invit să citești ghidul complet despre propagarea și îngrijirea suculentelor, pe care îl găsești aici.
Ce am observat după experimentele de propagare?
- După tăierea puilor, tulpinile hărnicuțe vor începe să producă puiuți noi, pe care îi vei putea recolta din nou! Le poți da și tulpinilor rămase niște păpică sub formă de îngrășământ lichid pentru suculente odată la 2 săptămâni, pentru a le ajuta să susțină mai bine creșterea de noi rozete.
- O chestie foarte interesantă pe care am observat-o după una din propagările de anul ăsta (doi pui de Echeveria, crescuți pe o singură tulpină – unul a rămas pe tulpina inițială, cu rădăcini deja crescute, iar pe celălalt l-am tăiat și l-am reînrădăcinat) e faptul că puiul tăiat și reînrădăcinat nu doar că a crescut ca dimensiune semnificativ mai repede decât cel care avea deja rădăcini, ci și faptul că rețeaua de rădăcini a puiului tăiat e mult mai dezvoltată. Comparația dintre cei doi pui o vedeți mai jos – cel mare e cel tăiat de pe tulpină și reînrădăcinat, cel mic avea deja rădăcini când a ajuns la mine.
- Suculentele crestate se pot propaga foarte ușor, chiar dacă au tulpinile mai subțiri! Mai jos vă arăt un puiuț de Pachyveria tăiat de pe tulpină, pe care l-am reînrădăcinat direct într-un terariu pe care l-am pregătit pentru seria nouă și uite ce rădăcini faine a crescut în mai puțin de o săptămână! 😍 În a doua poză o vedeți pe mommy cea crestată, care crește în continuare frunze grăsune pe tulpină.
Nu-i așa că e simplu să propagi suculentele din cuttings, dacă ții cont de câteva reguli simple? 😃 Eu voi continua să experimentez și să observ puiuții propagați, iar pentru tine sper că a fost util acest articol. Spune-mi și tu experiențele tale în comentarii!